HUIS

VAN DE HAIKU

Maak het je haiku

Het Huis van de Haiku is een literair productiehuis om en rond haiku. Maar het is ook een echt huis: een plek om thuis te komen, even halt te houden en te gaan zitten. Vandaar de stoel in ons logo. De drie belangrijkste pijlers van het Huis zijn: leren, lezen en helen. We beschikken daarvoor over drie ruime kamers op de bovenste verdieping van een oud herenhuis, waarin ook Natuurpunt Museum onderdak vindt. Een mooie symbiose. Klop aan en kom binnen:
Haikustoel
de Huiskamer
de Creakamer
de Stille Kamer

De producties van het Huis van de Haiku kunnen performances zijn, maar ook workshops, masterclasses, welzijnssessies (haiku is ook een levenswijze), uitgaves, lezingen, voordrachten, theatervoorstellingen. Wil je af en toe en per verrassing een haiku in je mailbox, dan is er iHAIKU. Het is een soort veredeld werkschrift van Geert De Kockere. ‘Volg’ iHAIKU en hij laat je af en toe eens anders kijken naar de doodgewone dingen. Je vindt er ook heel wat gedachten over haiku.

HAIKUPAUZE

~

Educatie • Kinderen/jongeren

  Haiku is een van de meest boeiende poëzievormen voor kinderen en jongeren. De regels vormen een goede houvast en maken ook dat ze moeten zoeken naar andere manieren van zeggen voor hetzelfde om aan het juiste aantal lettergrepen te komen. Ze leren via die korte haiku ook voelen wat poëzie is: verdichten.

  MEER INFO

  Volwassenen

  Voor volwassenen zijn er diverse vormen van educatie mogelijk, gaande van zuivere haikuvormen (leren lezen én schrijven) tot gecombineerde workshops, waarbij haiku gelinkt wordt aan bijvoorbeeld natuurkennis of fotografie. In de tuin van het Huis van de Haiku beschikken we over diverse mogelijkheden daartoe.

  MEER INFO

  Specifieke groepen

  In het Huis van de Haiku bieden we ook educatieve namiddagen of dagen aan voor specifieke doelgroepen. Zoals leerkrachten bijvoorbeeld: wat zijn de mogelijkheden in de klas met haiku? Hoe kun je er de zintuigen van de leerlingen mee prikkelen of aan taalverrijking doen? Haiku heeft ook veel te bieden voor jeugdwerkers.

  MEER INFO

Haikuboeken

Hier en daar

Bergdichter

Een jaar lang werd Geert De Kockere aangesteld als Bergdichter van het Heuvelland en bedachten we allerlei projecten en activiteiten om en rond haiku om die prachtige streek op die manier anders te bekijken.

LEES EN KIJK

Orgelconcert

Organist en componist Ludo Geloen gebruikte zes haiku’s waarin vogels zingen om er een orgelconcert mee te componeren voor orgel, sopraan en contrabas en uit te voeren in de kathedraal van Ieper.

LUISTER

Webtools

Vanuit de HAIKUFAB kunnen we ook diverse webtools maken, die zowel volwassenen als kinderen op een speelse manier met haiku laten kennismaken. In de vorm van QR-codes of webapps. Zoals de Haikubriks voor kinderen.

HAIKUBRIKS

Producties • Bosbad

  Het Bosbad is een haast letterlijke onderdompeling in het bos, waarbij alle zintuigen worden geactiveerd, de bloedsomloop gestimuleerd en de geest via haiku verrijkt. In Japan is het fenomeen (shinrin yoku) uitvoerig en wetenschappelijk bestudeerd en de weldaad voor de mens bewezen.

  MEER INFO

  Het Kleine Gedicht

  Het Kleine Gedicht is een performance, waarbij Geert De Kockere live haiku’s schrijft op aangeven van drie woorden van de bezoekers. Dat kan tijdens feesten, opendeurdagen, recepties, in bibliotheken, scholen, bedrijven of op festivals. De haiku’s worden uitgetypt op een kartonnetje als een souvenir.

  MEER INFO

  Yoku Mireba

  Yoku mireba is een regel uit een haiku van Bashõ en wil zeggen: als je goed kijkt. Het vat de essentie van haiku samen. Tijdens een wandeling in een gebied naar keuze laat Geert De Kockere je door middel van zijn haiku’s anders en beter kijken, luisteren, ruiken, proeven en voelen. Natuurbeleving gecombineerd met poëzie.

  MEER INFO

 • Schrijfpunt

  Het Schrijfpunt is een plek in het Huis waar op diverse manieren het schrijven van haiku’s wordt ‘beoefend’. Dat kunnen workshops zijn om bepaalde aspecten van de haiku (beter) onder de knie te krijgen, maar ook eigen, rustige schrijfmomenten, al dan niet met een evaluatie van de gemaakte haiku’s achteraf.

  MEER INFO

  het helende woord

  Praten helpt om een probleem waarmee je worstelt onder controle te krijgen. Via Het Helende Woord kan dat. Daarbij is haiku een boeiende manier om anders naar de dingen om je heen (en dus ook naar een probleem) te kijken. Therapeute Krishna Coenen doet dat in het Huis zelf, in de tuin van het Huis of in de natuur.

  MEER INFO

  de Salons

  Haiku is een heel intieme vorm van poëzie. Ideaal om met een aantal mensen in de gezelligheid van een salon te delen: haiku’s voorlezen, haiku’s ontrafelen, de ziel van het genre blootleggen, een beetje geschiedenis. We komen dat graag ook in jouw salon eens doen. Op een avond of een namiddag. Met een glaasje wijn.

  MEER INFO

 • De Stoel

  De Stoel is een verrassingsactiviteit, waarbij de stoel van het Huis van de Haiku op een vooraf nog onbekende plek is gezet. Krishna neemt je er (met je eigen stoel) mee naartoe en Geert zit er al in dé stoel klaar om je een uurtje met en over haiku te verrassen. Dat kan zowel midden in de natuur zijn, in de stad of in een fabriek.

  MEER INFO

  Haiku aMusée

  Ook schilderijen kunnen erg inspireren om haiku’s te schrijven. De schilder keek zelf al anders en geeft je een impressie. Dat helpt vaak om te focussen en sneller tot een haikumoment te komen. We amuseren ons in musea en schrijven dwalenderwijs haiku’s, die we aan het eind aan elkaar voorlezen. Raden welk schilderij?

  MEER INFO

  Haibun dagboek

  Matsuo Bashõ vond het uit en was er een meester in: in haibun. Dat is een persoonlijk (reis)dagboek, waarbij je impressies kort in prozavorm noteert en die aanvult met haiku’s. Het is een boeiende vorm om een eigen reisverslag te maken of een dagboek bij te houden. Het Huis leert het je graag al doende.

  MEER INFO

 • HAIQR

  Met het Huis van de Haiku trachten we ook op een moderne manier de haiku te verspreiden en te laten lezen. Via het inscannen van allerlei QR-codes bijvoorbeeld. Daarmee kunnen we de inhoud en dus de haiku’s vanop afstand sturen. Een mooi voorbeeld zijn de QR-stickertjes op de stoeltjesliften in Westouter.

  MEER INFO

  Het Maankonijn

  Elk jaar in september doen we in het Heuvelland aan maankijken ofte tsukimi. Het is een Japanse traditie, waarbij men samenkomt om naar de mooiste volle maan van het jaar te kijken terwijl men ook haiku’s leest of ernaar luistert. Een magische gebeurtenis, waar je stil en vooral heel rustig van wordt.

  MEER INFO

  Haikucafé

  Als ons Huis van de Haiku helemaal klaar is, zullen we eenmaal per maand op zondag ook het Haikucafé openhouden. Je zult er iets kunnen drinken en bij elke bestelling krijg je als verrassing ook een haiku cadeau. En wie weet, krijg je op sommige zondagen ook haiku’s te horen of kun je er eentje voor jezelf laten schrijven.

  MEER INFO


~

Bereikbaarheid

Adres

Graatakker 11, 2300 Turnhout

Mobiel

+32 (487) 605 905

Gratis e-books