ya

haikutijdingen

Nieuw en eigentijds

ya is een nieuw kwartaaltijdschrift voor haiku (en senryu en haibun) voor het Nederlandse taalgebied en verschijnt vier keer per jaar volgens de cyclus van de seizoenen: maart, juni, september en december. In ya willen we vooral het plezier en het genot van haiku laten zien. Zowel wat haiku lezen als haiku schrijven betreft. Ya wil op die manier een haikutijdschrift voor een ruim publiek zijn en tonen dat er in deze mooie vorm van poëzie die voor iedereen toegankelijk is veel beweging en dynamiek zit en het tot een van de meest boeiende vormen van poëzie van deze tijd maakt. In ya gaat het ook over meer dan alleen de haiku. ya gaat evenzeer over poëzie en onze wondere taal in het algemeen en dat soms vanuit een filosofische invalshoek.

In ya vind je informatie over de diverse vormen en stijlen die een haiku kan aannemen, maar ook achtergrond over het ontstaan van sommige regels, zodat je beter voor jezelf kunt uitmaken of ze voor jou wel of niet belangrijk zijn. Daarnaast experimenteren we ook met het genre en nodigen we uit om mee te experimenteren. Af en toe krijg je ook een portret van een Japanse haikumeester en zijn belang voor de haiku. En we vergeten de kinderen niet. Zo geven we in ya ook tips om kinderen haiku’s te laten schrijven én is er ook een volle pagina met haiku’s voor kinderen.

Ook eenvoudige technieken om je eigen haiku’s te verbeteren, komen aan bod in ya. Of meningen en inzichten van Westerse filosofen over haiku en wat de haiku kan betekenen voor de Westerse literatuur of het welzijn van de mens in deze soms hectische tijden. Haiku gaat bijna altijd over iets moois. Het lezen of schrijven van een haiku is dan ook bezig zijn met schoonheid, wat een heilzaam effect heeft op de mens. In ya leer je een haiku ook anders en dieper lezen. Zoals Blyth het ons midden de vorige eeuw al op grandioze wijze voordeed. Niet zozeer de regels an sich interesseren ons in ya, wel wat erachter schuilgaat. Van daaruit kan dan een discussie groeien over het nog relevant zijn of niet van sommige regels. Die discussie willen we niet in ya beslechten, maar ze wel laten klinken. En wat linkt er met haiku? Zijn er nog Oosterse ideeën die bij haiku aansluiten en boeiend zijn voor ons eigen leven en welzijn?

 

We willen in ya haiku dus niet alleen zien als dat kleine gedicht van 5-7-5 lettergrepen, maar plaatsen het graag in een ruimere context en in onze samenleving van vandaag. Heeft haiku vandaag nog een betekenis en een toekomst? En uiteraard willen we de haikudichters van bij ons in ya een ruim forum geven om hun haiku’s, senryu’s en haibun te publiceren en aldus een motiverende rol spelen om de haiku verder te promoten.

En er is nóg meer! Hier en daar vind je in ya QR-codes. Die tillen je van het mooie, ivoorkleurige papier van ya op en brengen je vanzelf op het internet met diverse uitbreidingen. Dat kunnen illustraties zijn, foto’s, video’s, muziek, voorgedragen haiku’s, een pdf om te downloaden, een e-book, appjes om met haiku te spelen, een kalender met activiteiten, besprekingen van nieuwe publicaties of nieuwsflashes om en rond haiku. Zo breiden we elke keer het tijdschrift nog verder uit, zo eindeloos ver als we zelf willen of als haiku ons toelaat.

DRIE FORMULES

Om ya zo ruim mogelijk te kunnen verspreiden, bieden we drie formules aan die je kunt selecteren bij je abonnering: 1_ Gedrukt op mooi en milieuvriendelijk ivoorkleurig papier met een kartonnen cover: 27 euro, verzending inbegrepen. 2_ Een digitale versie in de vorm van een pdf. Op de QR-codes in ya kun je dan klikken/tikken: 20 euro. 3_ Een combi-abonnement papier-digitaal: 37 euro, verzending inbegrepen.

Mooi (en daar zijn we trots op) is ook dat een abonnement op ya maar evenveel kost in Nederland als in Vlaanderen, ook al liggen de verzendkosten naar Nederland flink hoger. Iedereen gelijk dus voor haiku! Geïnteresseerd? Dan kun je hier al eens proeven via ons gratis digitaal proefnummer. Ben je dan overtuigd, dan kun je je daar ook abonneren en op die manier ook de verspreiding van haiku steunen. Maak het je haiku!

ya driemaandelijks maart-juni-september-december 40 bladzijden A5-formaat 27/20/37 euro

Terug